Vledder

 
 
 

TUINONTWERP, VLEDDER (NL)

 
Dit ontwerp beslaat de herinrichting van een smalle, driehoekige achtertuin van een twee-onder-een-kap woning in Vledder (NL-DR).
 
Een bestaand tuinhuis dat in de smalle punt van de driehoek stond en de tuin visueel en fysiek afsloot is verwijderd. Hierdoor is de tuin meters dieper geworden; in het winterseizoen reikt het zicht vanuit de woning zelfs tot over het achterliggende weiland. Twee gekromde lijnen geven vorm aan de tuin en creeren meerdere plekken en verbindingen: een besloten zonneterras aan de gevel, een open diner terras aan de keuken en een open terras achterin de tuin. Op elk moment van de dag kan een zonnige plek worden opgezocht. De gekromde lijnen zorgen op speelse wijze ook een continu varierende breedte van de bestrating en beplanting; mede door het wijken van de lijnen naar de punt van de driehoek oogt de tuin extra breed. Deze dieptewerking wordt benadrukt door de keuze en positionering van de beplanting.
 
Een kleine vijver ligt als centraal element tussen tuin en terras; de bestrating, welke bestaat uit de oorspronkelijke steen (en een deel aangevuld met identieke stenen) loopt glooiend en zonder obstakels door in een ondiepe vijver.
 
 ♦